Openbaar vervoer voor senioren

De informatiebijeenkomst ‘Ervaar het ov’ trok zo’n twintig ouderen naar de Vredehorst.

Foto B. Hermansz

Niets is vanzelfsprekend. Halverwege de uitleg over de ov-chipkaart steekt een mevrouw haar hand op en vraagt: ‘Kun je met een ov-chipkaart dan ook met de trein?’ Niemand lacht; ov-ambassadeur Rob Bos legt uit. Eerder al toonde hij zijn eigen ov-chipkaart: ‘Wat een kleintje’, reageerde een meneer. Een echtpaar reisde pas vorig jaar voor het eerst met een chipkaart, met hun zoon, want die wist hoe het werkt.

Het laat zien dat voorlichting over het openbaar vervoer aan ouderen niks overbodigs heeft, zelfs al bestaat de ov-chipkaart al zo’n tien jaar. Op deze middag zijn zo’n twintig grijze hoofden naar de Vredehorst gekomen voor de voorlichting. Twee ambassadeurs, naast Bos ook Peter Jeursen, verzorgen wekelijks twee of drie keer zo’n sessie. Ze weten dan ook alles en leggen het glashelder uit, zonder op de hurken te gaan: bus, trein, buurtbus, de 9292-website en al die verschillende vervoerders.

‘Ervaar het ov’ is een initiatief van Overijssel, Gelderland en Flevoland. De vrijwillige ambassadeurs werken in hun opdracht. In deze drie provincies zijn er 28 ambassadeurs; elders bestaan ze niet.

Als vervolg op de voorlichting kunnen belangstellenden op 5 juni met beide ambassadeurs een proefreis maken. Op station Arnhem leggen ze alles in de praktijk uit, waarna de groep een echte treinreis kan maken.

Informatie en aanmelden: telefoon 038-4540130; www.ervaarhetov.nl