Film juni 2018

Une saison en France

Regie & scenario: Mahamat-Saleh Haroun  |  Camera:  M. Giombini  |  Muziek: Wasis Diop  |  Acteurs: Eriq Ebouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Sandrs Nkake  ea  |  Montage: Jean-Francois Elie  |  Land: Frankrijk  |  Jaar: 2017  |  Speelduur: 97 min

Donderdag 21 juni 2018 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

De Tsjaadse cineast Mahamet-Saleh Haroun is zelf een vluchteling, die ruim dertig jaar geleden met z’n broer naar Frankrijk uitweek om de burgeroorlog in zijn land te ontlopen. Zijn eerdere films speelden alle in Afrika, dit is de eerste film in Frankrijk. We volgen twee vluchtelingen, Abbas [Eriq Ebouaney] en Etienne [Bibi Tanga], academici die zich in Parijs met nederige baantjes in leven moeten zien te houden, terwijl ze ondertussen een nieuw leven proberen op te bouwen. Abbas heeft bovendien de zorg voor zijn twee kinderen, Asma [Aalayna Lys]en Yacine [Ibrahim Burama Darboe]. Hij schiet nog vaak zwetend wakker uit een boze droom rond het geweerschot dat zijn vrouw fataal werd tijdens hun vlucht uit Afrika. Beide mannen wachten al jaren op een verblijfsvergunning, en leven in angst voor uitwijzing. Toch laat Abbas het hoofd niet hangen: hij wordt verliefd op de Frans-Poolse Carole [Sandrine Bonnaire] die een gezinnetje voor zijn kinderen creëert. Maar de trage asielprocedure en de knagende onzekerheid ondergraven hun geluk. In sobere scènes, die onder je huid kruipen, toont Haroun hoe de kille houding van de Franse overheid bij Abbas en zijn broer stilaan omslaat in zelfhaat. Zij raken steeds verder geïsoleerd, zowel juridisch en sociaal als intellectueel. Hun veerkracht, gevoel van eigenwaarde en zelfrespect worden ernstig aangetast. Maar momenten van geluk blijven, zoals Carole’s bescheiden verjaarsfeestje waar het goed is. Maar juist dan komt de brief met de afwijzing binnen. Hij blijft ongeopend. De film valt op door z’n sobere verhaallijn en z’n sterke cast.

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,00, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater.
Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.