Educatieve lunch bij THUIS

Voorafgaand aan de educatieve lunch bij THUIS voorzien leden van de Educatiecommissie de bezoekers van thee en koffie (foto B. Hermansz)

Zeventien ouderen waren donderdag voor de lunch naar THUIS gekomen. De Educatiecommissie van de studentendesk van het Rode Kruis verzorgde daar een lunch voor senioren, voorafgegaan door een presentatie over gezond eten. De ouderen waren een geïnteresseerd publiek.

Met de studentendesk wil het Rode Kruis zijn ‘grijze’ imago verjongen. De Educatiecommissie, zes WUR-studenten, verzorgt daartoe activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen. Dit keer waren dat ouderen, die vooral waren bereikt via de Wageningse ouderenbonden. Voor de bezoekers was het een uitje; naast educatie en een lekkere lunch was gezelligheid ook een doel van de organiserende studenten.

Vooral voor ouderen is gezond eten belangrijk. In hun presentatie verklaarden de studenten Voeding het belang van bepaalde bestanddelen. Van vitamine D bijvoorbeeld, belangrijk voor botten en tanden, heb je 20 microgram per dag nodig. Het zit in vette vis, vlees en ei, maar je kunt er ook supplementen voor kopen.

Wat ook helpt, naast gezond voedsel, is een actieve leefstijl: veel bewegen en gevarieerd eten. Je kunt bijvoorbeeld beter zelf je eten bereiden dan kant-en-klaarmaaltijden nemen. Daar zit vaak veel te veel zout en suiker in. Ook maaltijdsalades zijn niet echt heel gezond. Brood daarentegen wel.

Op het menu stond een courgettesoepje en bruine boterhammen met allerlei gezond beleg. ‘Ik had al niet verwacht dat we witte bolletjes zouden krijgen,’ zei een grijze meneer. ‘Het is verrassend en heel lekker.’