Film November 2018

DE DIRIGENT

Regie: Maria Peters  |  Scenario: Maria Peters  |  Camera: Rolf Dekens  |  Acteurs: Christanne de Bruijn, Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat, Sara Visser, Loes Schnepper,  Fleur Aarts ea  |  Muziek: Quinten Schram, Bob Zimmerman  | Orkest: Radio Filharmonisch Orkest  |  Land: Nederland  |  Duur: 137 minuten.

Donderdag 15 november 2018 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Deze Nederlandse film vertelt het historische verhaal van de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent in de klassieke muziekwereld. Zij werd in 1902 in Rotterdam geboren. Als vijfjarig kind emigreerde zij met haar pleegouders Wolthuizen naar de Verenigde Staten. Eenmaal volwassen nam zij de naam aan van haar biologische moeder, Antonia Brico, waaronder zij als dirigent naam zou maken. Na een muzikale opleiding in de VS vertrok ze in 1927 naar het conservatorium in Berlijn, waar ze in 1929 afstudeerde. Haar droom was dirigeren. Haar leven stond tot haar dood in 1989 met wisselend succes in het teken van de verwerkelijking daarvan. Hoogtepunten waren oa gastdirigentschappen bij het Berlijns Filharmonisch Orkest [1930] en het New York Filarmonisch Orkest [1937]. Zij oogste internationaal veel lof en steun van beroemde musici, maar geen vaste aanstelling in een door mannen gedomineerde muziekwereld. Ze had misschien zes of zeven concerten per jaar, ongeveer even veel  als vergelijkbare mannelijke collega’s per maand. Zij bleef tot op hoge leeftijd actief en bewijs van haar passie was oa de oprichting van de New York Women’s Symphony Orchestra. Zij bleef voor haar inkomsten afhankelijk van pianolessen en musiceren op dans- en feestavonden. De Amerikaanse documentaire Antonia, portrait of a woman [Judy Col­lins, 1974] was voor regisseur Maria Peters de ‘trigger’ om een speelfilm aan Antonia te wijden. Christanne de Bruijn [foto] ontving de Best Acting Talent Award voor haar Antonia, haar eerste filmrol. Volgend jaar krijgt het Radio Filharmonisch Orkest, dat de muziek voor de film speelt, als eerste Nederlandse topgezelschap een vrouwelijke dirigent, de Amerikaanse Karina Canellakis

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,50, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.