Film januari 2019

The favourite

Regie: Giorgos Lanthimos | Script: Deborah Davis, Tony McNamara | Camera: Robbie Ryan | Acteurs: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, James Smith, Mark Gatiss, Joe Alwyn, Liam Fleming ea |  Costumes: Sandy Powell |  Music: Johnnie Burn |  Montage: Yorgos Mavropsaridis |  Landen: Irl, VK, VS |  Duur: 120 min

Donderdag 24 januari 2019 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Centraal in dit eigenzinnige costuumdrama van de Griekse regisseur Giorgos Lanthimos staat de com­plexe relatie tussen koningin Anne [Olivia Colman], de laatste Stuart op de Engelse troon, en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de latere hertogin van Marlbo­rough [Rachel Weisz]. Anne, die in 1702 haar zwager, koning-stadhouder Willem III opvolgt, heeft een broze gezondheid, is geestelijk labiel en lijdt aan chronische jicht, waardoor zij vaak het bed houdt. Zij had toen bovendien achttien zwangerschappen overleefd zonder een troonopvolger voort te brengen. Voor het regelen van de staatszaken is zij volledig aangewezen op Sarah, haar gevolmachtigde in het parlement. Anne steunt Sarah’s liberale politiek van deelname aan de Spaanse Successieoorlog [1701-1713] om de dreigende hegemonie van Lodewijk XIV in Europa te breken. De conservatieven zijn te­gen voortgezette deelname vanwege de oplopende kosten, ondanks de talrijke militaire successen van de liberale hertog van Marlborough, de echtgenoot van Sarah. Aan het hof nemen de zaken een onverwachte wending door de komst van Sarah’s jongere, verarmde nicht Abigail Hill [Emma Stone], op zoek naar een baan. Al snel verandert de traditioneel ondergeschikte verhouding tussen beide vrouwen in een genadeloze strijd om de gunst van de koningin en de macht in het paleis en daarbuiten. In 1711 krijgt de inmiddels tot barones opgeklommen Abigail een sleutelpost in Anne’s kabinet. De barones heeft Sarah dan al verdreven uit Anne’s bed en heeft Anne bekeerd tot de conservatieve afkeer van de oorlog in Europa. Na een bij­na dodelijke botsing met Sarah moet de laatste uiteindelijk het veld ruimen en wordt zij met echtgenoot verbannen uit Groot-Brittannië. Lanthimos schetst een libertair, bij tijden hilarisch hofleven, waar zich achter een façade van onnozele bezigheden als roddelen, ananas eten, hardlopen voor eenden en kreeften, elkaar bekogelen met fruit -omgeven door 17 rondhuppelende konijnen, voor elk overleden prinsje één- een harde erotische driehoeksverhouding voltrekt vol intrigues, bedrog, manipulatie en vernedering, die uitmondt in een heuse moordpoging. Anders dan we gewend zijn van een kuise Britse traditie à la Victoria, Pride & Prejudice of Downton Abbey. De film heeft dan ook veel lof geoogst in Venetië voor zowel acteerwerk, camerawerk, costuums als decor.

Anders dan gebruikelijk, begint deze film op de vierde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start deze keer op de tweede donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.