De perfecte match voor studenten en senioren

Locus-student Hannah van Lith (links) in gesprek met leden van Groep 9 over de perfecte match tussen senior en student
foto: B. Hermansz

Sommige ideeën zijn zo vanzelfsprekend dat het verbaast dat ze niet allang bestaan. Wageningse studenten hebben vaak moeite woonruimte te vinden, en senioren hebben te maken met vereenzaming, dus als je studenten aan een kamer helpt in huis bij een oudere: twee vliegen in één klap, de perfecte match.

Wageningse studenten, lid van Enactus, presenteerden dit idee woensdag bij de koffieochtend van Groep 9, de wekelijkse gezelligheidsbijeenkomst voor ouderen uit Noordwest in de Nijenoordschool. Enactus is een wereldwijde beweging van studenten die iets willen betekenen voor hun omgeving. In Wageningen vallen drie projecten onder Enactus; daaronder Locus, dat het probleem van de kamernood onder studenten en het probleem van de vereenzaming onder ouderen wil oplossen.

Het bezoek van vier studenten van Locus aan Groep 9 was ook om te peilen hoe dat zou vallen. De respons was niet onmiddellijk enthousiast. Op de vraag of zij een student op kamers zou willen, reageerde een grijze mevrouw: ‘Van mijn leven niet.’ Anderen antwoordden vergelijkbaar: te veel inbreuk op privacy, te veel gedoe, verschillende leefritmes, wat haal je in huis.

Toch kan het idee werken, mits er vooraf veel details geregeld worden, zeker ook op het vlak van wederzijdse verwachtingen en omgangsregels. En wellicht dat de woningen in andere Wageningse wijken geschikter zijn dan die in Noordwest. Wie belangstelling heeft, wende zich tot Locus.

Informatie: www.enactuswageningen.nl, telefoon 06-87327654, locus@enactuswageningen.nl