25-jarige wil graag meer partners

Het was weer een volle zaal. Dat is tegenwoordig  altijd zo. De maandelijkse 50+ bios is  sinds 2005 een traditie. Vorig jaar werd de honderdste film vertoond. Het is er gewoon. Je gaat er op rekenen. Zo is er ook sinds 1995 voor Wageningse senioren een jaarlijkse dagtocht: geheel verzorgd naar een interessante bestemming. Vorig jaar een boottocht, samen met de Zonnebloem, voor minder mobiele Wageningers. Zo’n 250 ouderen doen deze maanden weer een beroep op de belastinghulp: acht speciaal geschoolde senioren helpen bij het invullen van het belastingformulier. Vrijwillige ouderenadviseurs bezoeken Wageningers na hun 75e verjaardag. De Leefbeurs – laatst in 2014 in Junushoff waar 1000 bezoekers kwamen om zich te oriënteren op de veranderende zorg en ander interessants voor een goede oude dag. Gaat dat allemaal vanzelf? Nee. En nog veel meer gaat onopgemerkt maar niet vanzelf.

De 25-jarige uit de titel is geen jeugdige held of heldin maar CSWO, de koepel van Wageningse ouderenorganisaties. 25 jaar geleden gingen de ouderenbonden samenwerken, met als doel het behartiging van de belangen van Wageningse senioren. Die belangen verschillen niet wezenlijk van die van willekeurig welke burger. Alleen liggen de accenten bij ouderen anders en hebben jongere burgers vaak meer kanalen om zich te manifesteren.

CSWO probeert een extra kanaal te zijn. Hiervoor moet je ogen en oren open hebben en zorgen dat mensen je weten te vinden. En zo probeer je iets te bereiken. Belangen van ouderen komen aan de orde in allerlei raden, overleggen, meldpunten, werkgroepen, met thema’s als veiligheid, zorg, wonen, eenzaamheid, verkeer, enzovoorts. CSWO praat mee.
Het gebeurt met vrijwillige inzet van senioren. Dat is niet vanzelfsprekend. Overal merkt men meer tijdsdruk op de oudere schouders. Toch zijn er nog steeds onvoorstelbaar veel organisaties waar ouderen de zaak draaiend houden.

Elders op deze website leest u over de ontwikkeltafels van Welsaam. Wie doet mee? De 25-jarige CSWO heeft er zin in, maar dan wel saam met andere vrijwilligersorganisaties die, dankzij de inzet van ouderen of speciaal gericht op die doelgroep, zorgen voor de kwaliteit van leven in onze woonplaats.