Film november

Un Triomph


Regie: Emmanuel Courcol | Scenario: Emmanuel Courcol ea | Camera: Yann Maritaud | Muziek: Fred Avril | Montage: Guerric Catala | Cast: Kad Merad, Marina Hands, Laurent Stocker, David Ayala, ea | Land: F | Jaar: 2020.

Donderdag 18 november 2021 om 14:00 uur in het Heerenstraattheater
Met Toegangspas óf Negatief Testbewijs óf Internationaal Vaccinatieboekje

Un Triomphe is een Franse ‘feelgood movie’, fictie die is gebaseerd op feiten. De scenaristen, onder wie regisseur Emmanuel Courcol, lieten zich inspireren door de Zweedse regisseur Jan Jönson, die in 1986 met gevangenen Beckett’s Waiting for Godot in theaters opvoerde. Geen beter stuk om met gevangenen te spelen dan Waiting for Godot, want zij weten wat wachten is. Wachten op eten, wachten op luchten, wachten op fouillering, wachten op verlof, wachten op geliefden, wachten op het vonnis…. Maar anders dan Jönson kiest Courcol in zijn film voor acteurs, zeg maar modelgevangenen. In de Franse versie stemt de uitgerangeerde acteur Étienne Carboni [Kad Merad] ermee in om een theaterworkshop in de gevangenis te geven. Er blijkt voldoende natuurtalent aanwezig voor de vertolking van een ‘moeilijk’ stuk als Waiting for Godot. Na aanloophindernissen wordt de opvoering van het stuk zo’n succes dat regisseur en spelers buiten de gevangenis in theaters willen optreden. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar de directrice stemt uiteindelijk in. Met de opvoering in het Théâtre de la Croix-Rousse in Lyon begint een triomfantelijke tournee buiten de gevangenis, die elke terugkeer achter de tralies pijnlijker maakt dan de vorige. En die wordt bekroond door een uitnodiging om in het Odéon Theater in Parijs op te treden. Naast een aantal onvoorspelbare situaties laat de film vooral zien wat er gebeurt als gedetineerden hun waardigheid en zelfvertrouwen hervinden in een gezamenlijk artistiek project. De film ontving de Europese Filmprijs voor Beste Komedie.

Zoals gebruikelijk draait de novemberfilm weer op de derde donderdag van de maand. De film begint om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee met cake. Kaartverkoop start op donderdag 04 november 2021 aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wèl. Ga hiervoor naar: www.heerenstraattheater.nl/pwo. De kassa [ook digitaal] is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 14:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.