Film januari 2020

Sorry we missed you

Regie: Ken Loach  |  Scenario: Paul Laverty  |  Camera: Robbie Ryan  |  Muziek: George Fenton  |  Montage: Jonathan Morris |  Acteurs: Kris Kitchen, Debbie Honeywood, Nikki Marshall, Rhys Stone, Katie Proctor, Harriet Ghost, ea  |  Land: VK, Frankrijk, België  |  Jaar: 2019  |  Speelduur: 100 min

Donderdag 23 januari 2020 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Na I, Daniel Blake [50+film in januari 2017] schetst Ken Loach, aan de vooravond van Brexit, in deze film andermaal een trefzeker en schrijnend beeld van de Britse verzorgingsstaat. Dit keer gaat het om een gezin met twee kinderen, waarvan beide ouders werken, Ricky [Kris Hitchen] als pakjesbezorger, Abbie [Debbie Honeywood] als wijkverpleegster. Beide ouders werken zich een slag in de rondte, en toch kunnen ze zich financieel nauwelijks redden. En ondertussen hebben ze geen tijd meer voor elkaar, of voor hun twee kinderen. Na zijn ontslag als bouwvakker in 2008 als gevolg van de crisis, laat Ricky zich overhalen als zzp-er voor een grote pakjesbezorgfirma te gaan werken, zogenaamd als eigen baas. In werkelijkheid is hij een pseudo-werknemer met z’n eigen bestelbus zonder enige  sociale voorziening. Hij werkt -net als Abbie trouwens- op een nulurencontract volgens een strikt ‘track-and-trace’ systeem en met preciese levertijden. De werkdruk is zo hoog dat Ricky een fles bij zich heeft voor wanneer de tijd voor een sanitaire stop ontbreekt. Dankzij een wurgcontract met een schimmige onderaannemer voelt Ricky langzaam maar zeker zijn grip op zijn zakelijke en privéleven wegglijden.

Zelf zegt Loach daarover: “Vroeger gaf een baan zekerheid, maar tegenwoordig is dat met flexcontracten heel anders. Nulurencontracten maken laaggeschoolde werkers volledig afhankelijk van de grillen van het bedrijf waarvoor zij werken. Flexwerkers hebben alleen maar verplichtingen en vrijwel geen rechten of zekerheden meer. Met deze film wilde ik tonen wat voor vernietigend effect dat op zoveel Britse families heeft. Deze vorm van moderne uitbuiting tast het fundament van onze huidige samenleving aan.”. De nu 83-jarige Ken Loach is een overtuigde sociaal-realist in de Britse cinema, die eerder in Cannes twee Gouden Palmen won voor resp. I, Daniel Blake [2016] en The Wind That Shakes the Barley [2006].

Anders dan gebruikelijk, begint deze film op de vierde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start deze keer op de tweede donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.