Film februari 2019

Woman at War

Regie: Benedikt Erlingsson  |  Script:  Benedikt Erlingsson, Olafur Egill Egilsson  |  Camera: Bergsteinn Björgúlfsson |  Muziek: David Pór Jónsson  |  Ac­teurs: Halldóra Geirhardsdóttir, David Pór Jónsson, Magnus Trygvason, Omar Gudjónsson, Jóhan Sigurdarson, ea |  Land: Iceland, France, Ukraine  |  Jaar: 2018 |  Duur: 101 min

Donderdag 21 februari 2019 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Wie denkt dat het hier om een oorlogsfilm gaat in de gebruikelijke zin met commandocentra, soldaten en geavanceerde wapens heeft het mis. Het is een verfrissende feelgood film met een boodschap. We zien hoe Halla -een 50-jarige vrouw- naast haar onopvallende bestaan als koorleidster in Reykjavik ten strijde trekt tegen een vervuilende Rio Tinto aluminiumsmelter op de ongerepte IJslandse hoogvlakte  Zij schuwt daarbij spectaculaire acties niet. Dat doet de IJslandse politie dan ook de jacht openen op de mysterieuze ‘bergvrouw’, na de zinloze detentie van een onschuldige Spaanse toerist. Tegen die achtergrond ontvangt Halla na jaren een brief met het bericht dat in de Oekraïne het weesmeisje Nika beschikbaar is voor adoptie. Halla staat voor een groot dilemma: kan zij haar gevaarlijke acties combineren met de zorg voor een kind? Zeker wanneer haar tweelingzus Asa, die de zorg zou delen, aankondigt dat ze naar een Indiase ashram vertrekt. Deze film kaart diverse actuele thema’s aan: de klimaatopwarming, de greep van China en multinationals als Rio Tinto op de IJslandse industrie, het verzet van milieuactivisten daartegen en de grenzen daaraan (heiligt het doel de middelen?), de manipulatie van de publieke opinie door overheid en media, het adoptievraagstuk, new age … De film behandelt deze the­ma’s echter op een bijna luchtige manier en wordt nooit moraliserend of belerend. Integendeel, regisseur Benedikt Erlingsson stopt er een flinke portie relativering en droge humor met thrillerelementen in. De hoofdrolspeelster [Halldóra Geirhardsdóttir] zet haar rol [en die van haar tweelingzus] overtuigend neer. Voor de prachtige IJslandse natuur is in de film een hoofdrol weggelegd en ook muziek speelt een voorname rol. Niet alleen omdat Halla koorleidster is, maar vooral omdat de soundtrack op een ongewone manier is verwerkt. De film heeft tot dusver 7 prijzen en 11 nominaties in de wacht gesleept. Medio december kwam bovendien de aankondiging dat Jodie Foster een Engelse remake gaat regisseren en spelen.

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.