Campagne bespaar energie gemeente Wageningen

HERFST: ENERGIEKOSTEN LOPEN WEER OP
Herken jij het ook? Hoe zwaar het financieel het op dit moment is voor mensen met een laag inkomen? En dan wordt het ook nog eens steeds kouder buiten. Het duurt niet lang meer voordat de verwarming echt weer aan moet. Dat betekent weer meer energieverbruik en dus hogere kosten.
Wageningen start daarom weer met de campagne bespaar energie, bespaar geld. Om mensen met een laag inkomen en slecht energielabel te ondersteunen, hebben we vorig jaar mooie acties ontwikkeld.
GOED OM TE WETEN
Deze acties zijn voor mensen met een laag inkomen en/of voor mensen die in financiële problemen komen door hoge energiekosten. We toetsen niet op inkomen, dus je kunt zelf inschatten voor wie dit iets is. Bij alle acties kunnen we indien nodig op verzoek een tolk regelen.
DE ACTIES VOOR 2023/2024
Op wageningenbespaart.nl vraag je in een paar minuten (voor iemand) de volgende regelingen aan:
– €400 korting op witgoed
– Een tochtbuster
– Een energiecoach
– Een energiedisplay

Een uitgebreide toelichting per regeling vind je op de website, maar hieronder alvast de acties in het kort.

€400 KORTING OP WITGOED
Oude onzuinige koelkasten, vriezers en wasmachines zijn energievreters. Als bewoners hun oude koelkast, vriezer of wasmachine inruilen voor een nieuw energiezuinig exemplaar dan krijgen ze €400 korting op de aanschafprijs. De korting is alleen geldig als je je oude koelkast, vriezer of wasmachine inlevert.

TOCHTBUSTER
Met kleine maatregelen kun je vaak veel energie besparen. Denk aan warmtedekens, gordijnen en isolatiefolie. Het pakket van maatregelen waaruit gekozen kan worden is dit jaar uitgebreid met onder andere radiatorventilatoren. Met behulp van ons klusteam kunnen deze kleine maatregelen eenvoudig gratis worden uitgevoerd. De bewoners krijgen tips en gratis materialen ter waarde van maximaal € 150. Inwoners die eerder gebruik hebben gemaakt van deze actie, kunnen er opnieuw gebruik van maken.

ENERGIECOACH
Een energiecoach helpt de bewoners bij het begrijpen van de energierekening en geeft (gedrags)tips hoe energie kan worden bespaard. Ook kan hij hulp bieden bij overstappen naar een andere energieleverancier of het afsluiten van een contract. De energiecoach komt hiervoor een aantal keer persoonlijk en gratis bij de bewoners langs. Stap voor stap kan er zo geholpen worden om steeds minder stroom, gas en water te gebruiken. De energiecoach kan ook de energiedisplay meenemen en installeren.

ENERGIEDISPLAY
Met een energiedisplay kun je eenvoudig in de gaten houden waar de meeste energie aan op gaat, zodat het gedrag daarop aan te passen is. Via een klein schermpje aan de muur kun je eenvoudig zien hoeveel een minuut minder douchen scheelt of het kost om die ovenschotel gaar te stoven. Een vrijwilliger of Tochtbuster brengt de energiedisplay langs en legt de werking uit.