Film mei 2018

De Wilde Stad


Regie: Mark Verkerk  |  Script: Trui van de Burg & Saskia Witteman  |  Voice-over: Martijn Fischer  |  Camera:  Tom Beldam, Klaudie Bertelink, ea  |  Muziek: TopNotch  |  Acteurs: Abatutu & wilde dieren in A’dam  |  Land: NL  |  Jaar: 2018  |  Speelduur: 85 min

Donderdag 17 mei 2018 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Amsterdam heeft behalve veel asfalt, bakstenen, staal en beton ook een meer verborgen, groene dimensie. Wie goed kijkt, ziet namelijk dat de stad ook verrassend rijk is aan wilde natuur. In steden als Amsterdam is de biodiversiteit momenteel veel hoger dan in grote delen van het door grootschalige landbouw verschraalde boerenland. Zo telt de stad meer bomen en bloemen dan het buitengebied, een gegeven waar bijvoorbeeld bijen en eekhoorns dankbaar van profiteren. Mark Verkerk laat ons die rijkgeschakeerde dieren- en plantenwereld met halsbandparkiet, nijlgans en Amerikaanse rivierkreeft [zie foto] zien door de ogen van de kat Abatutu en de stem van Martijn Fischer. Het leuke is dat er zo veel mogelijk wordt ‘geschoten’ uit het oogpunt van de dieren. Beeld en tekst worden ondersteund door aanstekelijke eigentijdse muziek. Niet enkel de binnenstad vormt het decor, er worden ook uitstapjes gemaakt naar IJburg en de Zuidas, waar we o.a. de supersnelle slechtvalk zien jagen op duiven en spreeuwen. De veerkracht en vindingrijkheid van alle dieren is bewonderenswaardig en verbluffend. Aanpassen is regel nummer één voor wie wil overleven. De Wilde Stad is het geslaagde vervolg op De Nieuwe Wildernis [Gouden Kalf 2013] en Holland – Natuur in de Delta [Gouden Film 2015]. Het is een bijzondere belevenis, waarna je met een meer bewuste en scherpere blik naar elke stad gaat kijken. In de woorden van Cruijff: ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt.’.

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,00, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater.
Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.