Blijven zitten of verhuizen?

Met het klimmen der jaren komt er een moment dat deze keuze gemaakt gaat worden. Hierbij speelt gezondheid natuurlijk een heel belangrijke rol. Met een redelijke gezondheid kun je zelf keuzes maken en houd je de regie in eigen hand. Zet bijtijds wensen en mogelijkheden op een rijtje. Qua gezondheid kan het beeld van de toekomst van het één op het andere moment veranderen. Wacht dan ook niet te lang met de eerste stappen. Een verhuizing wordt namelijk steeds zwaarder naarmate de leeftijd stijgt. Begin tijdig met de voorbereidingen, dan wen je ook langzamerhand aan het idee dat je kleiner gaat wonen.

Het oude vertrouwde huis is natuurlijk het meest ideale plekje. Je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt. Daarom is de beginfase ook een onzekere periode met veel vraagtekens. Toch is het goed je af te vragen hoe lang je het huis en zeker ook de tuin nog zelf kunt onderhouden. Wellicht zijn er mensen die je tuin komen verzorgen of huishoudelijke taken op zich nemen. Ook dat kun je uitbesteden als daar financiële middelen voor zijn. Mocht je kiezen voor een verhuizing, realiseer je dan dat er straks wellicht weer kinderstemmen te horen zijn in je oude huis. Gun de volgende generatie het prettige huis waar je zelf zo lang tot volle tevredenheid hebt gewoond en neem de talrijke mooie herinneringen mee naar het nieuwe onderkomen.

De meeste mensen zijn erg gehecht aan hun vertrouwde spullen, maar alles kan niet mee als je kleiner gaat wonen. Begin vast langzaam met overtollige spullen op te ruimen. Het is makkelijker om iets weg te doen als je je realiseert dat een ander blij en dankbaar is met deze spullen. Bij Terres des Hommes op de Markt zijn overtollige kleinere spullen van harte welkom. De opbrengst gaat naar een goed doel, evenals bij de Stichting Emmaus. Daarnaast zijn er de andere kringloopwinkels.

Een nieuwe omgeving kan ook heel verfrissend werken. Je ontmoet nieuwe mensen, doet  nieuwe contacten op waardoor de kennissenkring zich alleen maar gaat uitbreiden. Dat is met het ouder worden alleen maar prettig.