Film september 2019

La Dentellière

Regie: Claude Goretta | Script: Claude Goretta, Pascal Lainé | Camera: Jean Boffety | Muziek: Pierre Jansen | Cast: Isabelle Huppert, Yves Beneyton, Florence Giorgetti, Monique Chaumette, Jean Obé, Renata Schroeter, Christian Baltauss, Michel de Ré, ea | Land: F, Zw, D | Jaar: 1977 | Duur: 107 min.

Donderdag 19 september 2019 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Béatrice [Isabelle Huppert], bijgenaamd Pomme, is een negentienjarige leerling-kapster met een nogal introvert karakter. Ze spreekt zich nauwelijks uit. Haar levenslustige vriendin Marylène [Florence  Giorgetti] sleept haar mee op een vakantie naar Cabourg in Normandië. Daar laat Pomme zich verleiden door François [Yves Beneyton], een student die even verlegen is als zij, maar haar toch imponeert met zijn kennis.
Na terugkeer naar Parijs gaan ze samenwonen. Wanneer François haar voorstelt aan zijn ouders, wordt de sociale kloof pijnlijk voelbaar. De idylle is gebroken en Pomme vertrekt stilletjes. Later ziet François haar terug in een psychiatrische inrichting. Voor Pomme is het leven gestopt op de dag dat zij werd afgewezen: zij zit opgesloten in haar zwijgzaamheid.
In een interview zei Huppert: ‘Het zijn vooral vrouwen die zich in stilte proberen los te maken. Ik zoek naar de frictie tussen vrijheid en afspraken. Het tussengebied waarin zekerheden worden losgelaten zonder dat er concreet iets nieuws voor in de plaats komt.’. De film uit 1977 is gebaseerd op de gelijknamige roman van Pascal Lainé, een Franse bestseller.
De toen 22-jarige Isabelle Huppert werd voor haar subtiele vertolking -haar eerste hoofdrol- door de British Film Academy destijds bekroond met de BAFTA Award voor de beste nieuwkomer. La Dentellière was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes. Het is de openingsfilm van het recente retrospectief Le monde d’Isabelle Huppert in Eye in Amsterdam.

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.