Film oktober

Nomadland

Regie & scenario: Chloé Zhao | Camera: Joshua James Richards | Muziek: Ludovico Einaudi | Montage: Chloé Zhao | Cast: Frances McDormand, Bob Wells, David Strathairn, ea | Land: VS | Jaar: 2020.

Donderdag 14 oktober 2021 om 14:00 uur in het Heerenstraattheater met Toegangspas óf Negatief Testbewijs óf Internationaal Vaccinatieboekje

De Chinese Chloé Zhao gaat in deze film terug naar de crisis in 2008 en focust op de Amerikaanse Fern, een zestiger die na het overlijden van haar man huis en inkomen verliest en op straat staat. Sindsdien woont ze in een oud busje en trekt als een nomade van plek naar plek in de VS zonder sociaal vangnet. Op zoek naar tijdelijke klusjes, omdat ze het anders financieel niet redt. En ze is niet de enige, want onderweg komt ze veel zestigplussers tegen die –vaak noodgedwongen, soms vrijwillig– ook kozen voor een bestaan als nomade zonder vaste woon-of verblijfplaats. Ze bestaan bij de gratie van seizoensarbeid. Het is een bijzondere ‘road movie’ met een eenvoudig plot, maar veel sfeer tegen vaak overweldigende achtergronden. En een indrukwekkende hoofdrol van Frances McDormand. Haar rol is vooral die van aangever: door te luisteren naar de levensverhalen van de mede-nomaden geeft zij hun letterlijk een stem. De film won drie Oscars, Beste film, Beste regie en Beste vrouwelijke hoofdrol. Zhao maakt vooral naam als regisseur van kleine films over het harde leven in de marges van de Amerikaanse maatschappij.

Anders dan gebruikelijk draait de oktoberfilm in verband met de herfstvakantie op de tweede donderdag van de maand. De film begint om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start op donderdag 30 sep 2021 aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wèl. Ga hiervoor naar: https://www.-heerenstraattheater.nl/pwo. De kassa [ook digitaal] is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 14:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.