Film oktober 2019

Downton Abbey

 

Regie: Michael Engler, Brian Percival ea; Script: Julian Fellowes; Camera: Nigel Willoughby; Muziek: John Lunn; Acteurs: Maggie Smith, Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Joanne Froggart, Phyllis Logan, Eli­zabeth McGovern ea; Costuums: Anna Robins; Montage: Al Morrow, John Wilson; Land: VK, VS; Jaar: 2010; Duur: 122 min

Donderdag 17 oktober 2019 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

De bekende acteurs uit de populaire historische televisieserie over de Britse grafelijke familie Crawley en hun bedienden keren terug in de film. De succesvolle soap, waarvan het zesde seizoen in 2015 op televisie te zien was, werd bekroond met oa drie Golden Globes en vijftien Emmy Awards. Het script voor de film is geschreven door de bedenker van de serie, Oscarwinnaar Julian Fellowes [Gosford Park, The Young Victoria], en geregisseerd door Michael Engler [regisseur van de serie]. De cast voor de film is grotendeels gelijk aan die voor de serie, en ook de locatie is dezelfde, namelijk Highclere Castle in Zuid-Engeland, dat al driehonderd jaar in bezit is van de familie Carnarvon. Het kasteel wordt sinds 2001 bewoond door de achtste graaf van Carnarvon met vrouw Fiona en zoon Ed­ward. In het echte leven werken er nog zo’n zestig man/vrouw personeel op het kasteel en het landgoed. Door de rijke, historische inrichting van het kasteel bestond er weinig behoefte aan extra rekwisieten. De film is een vervolg op de serie en  draait om een routinebezoek van koning George V en koningin Mary van Engeland in 1927 aan de familie Crawley en de opwinding die dat teweegbrengt. Het is een feest der herkenning voor ieder die deze historische soap heeft gevolgd. Intrigue, romantische perikelen  en ouderwetse stress zijn aan de orde van de dag, zowel in de salon als in het souterrain. En grootmoeder gravin Violet Crawley [Maggie Smith] blijft de gebeurtenissen van haar snedige, vaak hilarische commentaar voorzien.

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.