Film maart 2019

If Beale Street could talk

Regie: Barry Jenkins  |  Script:  Barry Jenkins  naar gelijkamige boek van James Baldwin  |  Camera: James Laxton  |  Muziek: Nicholas Britell  |  Ac­teurs: Kiki Layne, Stephan James, Regina King, Colman Domingo, Teyonah Parris, Michael Beach, Aunjanue Ellis, Ebony Obsidian, Ed Skrein, Finn Wittrock, ea |  Land: VS  |  Jaar: 2018 |  Duur: 119 min

Donderdag 21 maart 2019 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Harlem, New York City, begin jaren zeventig. De 19-jarige Clementine ‘Tish’ Rivers (KiKi Layne) en de 21-jarige Alonzo ‘Fonny’ Hunt (Stephan James) zijn smoorverliefd en denken aan een toekomst samen. De close-ups laten weinig aan de verbeelding over. Ze worden gedreven door lust en hartstocht voor elkaar. Maar die droom ligt spoedig in duigen, wanneer Fonny onverwacht achter de tralies verdwijnt. Tish kan het nieuws dat ze zwanger is niet bezegelen door de vader in spe te omhelzen. Het glas tussen haar en Fonny in de ontmoetingsruimte van de gevangenis verhindert dat. De gelukkige close-ups maken plaats voor beklemmende beelden vol wanhoop en onmacht. Regisseur Barry Jenkins onthult de aanleiding voor deze tragische wending -Fonny is een van de vele zwarte Amerikanen die tot op de dag van vandaag vastzitten op basis van een vals getuigenis- geleidelijk en in flarden. Een witte politieman beschuldigt hem valselijk van verkrachting van een Puertoricaanse vrouw, Victoria. Tish doet alles om haar geliefde vrij te krijgen en wordt daarin bijgestaan door haar moeder (Regina King) en de overige familieleden. Zij heeft er een vergeefs bezoek aan het slachtoffer in Puerto Rico voor over. Baldwin’s verhaal over liefde en sensualiteit in een samenleving waarin zwarte Amerikanen worden veracht en verdreven, blijft recht overeind. De bitterheid ervan horen en zien we ook in de jazzy soundtrack van Nicolas Britell, en in de picturale beeldenpracht van  cameraman James Laxton. Baldwin’s vraag is nog steeds actueel. Een zwarte vrouw en een zwarte man vallen voor elkaar: is hun liefde bestand tegen het Amerikaanse racistische systeem waarin ze tot op de dag van vandaag leven? Barry Jenkins gelooft van wel, en de schoonheid van zijn visualisering van Baldwin’s verhaal verleidt je om daarin mee te gaan. Zijn actuele boodschap: ondanks de tot op heden voortdurende repressie overwint de liefde. Jenkins creëerde na Moonlight (2017) opnieuw een topper.

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,75, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.