Film december 2018

The Wife

Regie: Björn Runge | Roman: Meg Wolitzer |  Script: Jane Anderson |  Camera: Ulf Brantås |  Muziek: Jocelyn Pook |  Ac­teurs: Glenn Close, Jonathan Pryce, Alix Wilton Regan, Max Irons, Annie Starke, Harry Lloyd, Christian Slater, Elizabeth McGovern ea |  Land: VK, S, VS |  Jaar: 2017 |  Duur: 100 min

“The moment I decided to leave him, the moment I thought enough, we were thirty-five thousand feet above the ocean, hurtling forward but giving the illusion of stillness and tranquility. Just like our marriage.”. Dit is de openingszin van de spannende roman [Meg Wolitzer, 2003] waarop deze gelijknamige Engelstalige film van de Zweed Björn Runge is gebaseerd.  De film volgt in flashbacks het huwelijk van Joan Castleman [Glenn Close] met de beroemde schrijver Joe Castleman [Jonathan Pryce]. Joan’s constatering markeert het moment dat zij met haar man op weg is naar Stockholm waar hij de Nobelprijs voor Literatuur in ont­vangst zal ne­men. De flashbacks voeren ons oa terug naar de jaren vijftig waarin Joan als begaafde studente [mooi vertolkt door Close’s dochter Annie Starke] verliefd wordt op haar hoogleraar literatuurwetenschappen en besluit haar eigen literaire talent ondergeschikt te make aan dat van hem. Dat besluit werd versterkt door een bekende vrouwelijke auteur [Elizabeth McGovern] die Joan wijst op de gender ongelijkheid in de literaire wereld. Langzaam wordt duidelijk hoeveel ‘mevrouw Castleman’ de daarop volgende veertig jaar aan eigen identiteit inlevert en groeit de onvrede en verbittering in haar over haar rol als ‘de ideale vrouw-van’ naast de ijdele, zelfingenomen en overspelige Joe. Juist de climax van de prijsuitreiking met alle lof en wierook eromheen confronteert Joan met de offers die zij heeft gebracht voor een leven waarvan ze dacht dat ze het wilde. De context van een stokende biograaf-in-spe [Christian Slater] tegen de achtergrond van statige gebouwen, koninklijke pracht en bijbehorende ceremonies voeren de druk extra op. Joan’s ingehouden woede leidt uiteindelijk tot het breekpunt, culminerend in een schokkende ontknoping met een dito geheim. The Wife is een beklemmende film met een uitmuntende rol van Glenn Close als de perfecte echtgenote die uiteindelijk voor zichzelf kiest. De lobby-cam­pagne om Close dit jaar na zes nominaties een Oscar te bezorgen is volkomen terecht.

Donderdag 20 december 2018 om 14:00 uur in het Heerenstraat Theater

Tenzij anders aangegeven, beginnen de films elke derde donderdag van de maand in het Heerenstraat The­ater om 14:00 uur [zaal open om 13:45 uur]. De toegangsprijs bedraagt € 7,50, inclusief koffie of thee en cake. Kaartverkoop start elke eerste donderdag van de maand aan de kassa van het theater. Reserveren is niet mogelijk, digitale kaartverkoop wel. De digitale link werkt vanaf de start van de kaartverkoop. De kassa is dagelijks open, op maandag, dinsdag en vrijdag vanaf 15:00 uur, op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur, en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.